FAQ för ESEF

Ändrad den: Ons, 15 feb., 2023 vid 12:39 E.M.

Vad är ESEF?

European Single Electronic Format (ESEF) är ett regelverk specificerat av ESMA, som säger att alla emittenter på reglerade marknader inom EU ska använda ett enhetligt elektroniskt rapporteringsdataformat när de utarbetar sina års- och koncernredovisningar. För mer detaljerad information om ESEF-formatet, se Finansinspektionens hemsida.

Hur använder jag Cision för att skicka min ESEF-fil?

Du väljer helt enkelt Årsredovisning som Typ av information för att komma åt den ESEF-specifika fil-uppladdningen på sidan där du lägger in text och filer för ditt meddelande.

Om du vill bifoga fler än en ESEF-specifik fil (utöver ZIP-filen) så lägger du övriga filer i MediaBanken.

VIKTIG INFORMAITON:
Svenska Finansinspektionen och Euronext Oslo kommer bara att få den filen som är uppladdad via den ESEF-specificka fil-uppladdningen, inte ESEF-bilagor som läggs i MediaBanken.

Till vilka mottagare ska jag skicka ESEF-filen?

Via CisionPoint så använder du samma mottagare som för andra regulatoriska utskick.

Hur stor ESEF-fil kan jag ladda upp i CisionPoint?

Vi supporterar filer upp till 100 megabyte (MB) per fil.

Min ESEF-fil är över 100 megabyte, vad gör jag?

En anledning till att ESEF-filer i vissa fall kan bli väldigt stora är att man missar att ta ner upplösningen på bilderna i grunddokumentet och har med väldigt högupplösta bilder som är tänkta för tryck och inte publicering online. Ett enkelt sätt att lösa problemet med en för stor fil är att helt enkelt skala ner storleken på bilderna i filen till en mer ”webb-vänlig” storlek.

Ofta görs detta redan i och med att man ofta har en ”webb-version” med mindre bilder som läggs upp på hemsidan och en med väldigt högupplösta bilder som går iväg för tryckning.

Jag har automatisk publicering på min hemsida. Kommer jag att kunna visa ESEF-filer där?

Ja, filen läggs med i data-feeden och ska visas på hemsidan på samma sätt som övriga bilagor. Det framgår även i feeden vilken fil som är den ESEF-specifika.

För att det ska framgå vilken av filerna som är ESEF-specifik så behöver du använda version 2.4 eller senare av vår feed. Mer information hittar du här.

Kommer filnamnet på ZIP-filen att hålla sig intakt?

Ja, filen kommer att ha samma namn när de når de allra flesta mottagare som den har när du laddar upp den i CisionPoint. Detta är extra viktigt att tänka på när du skickar till finska Finansinspektionen, eller andra mottagare som har specifika krav på hur filen ska vara namngiven.

Vad ska ZIP-filen innehålla?

De filtyper som är accepterade inom ESEF är följande: html, xhtml, xml, jpg, jpeg, svg, svgt, gif, png, xsd och xblr. Om ZIP-filen innehåller andra filtyper (så som pdf, docx etc.) så är risken stor att filen inte kommer att accepteras av alla mottagande system.

Vänligen notera: Cision kan bara hjälpa till med frågor som rör distributionen av ESEF-filer via CisionPoint. Har du mer detaljerade frågor kring innehållet i ESEF-filerna, legala frågor och så vidare, så bör du kontakta era legala rådgivare eller den som hjälper er att ta fram filerna.